2015. július 15., szerda

Manager betegség kialakulásának okai

Ismered a mondást?   

"Magas poszt - magas fizetés - magas vérnyomás!"

 

Manager felelőssége

Managerként(*) felelős vagy a folyamatosan változó politikai-gazdasági-piaci körülmények között a célok helyes meghatározásáért, az ahhoz vezető folyamatok és feladatok kidolgozásáért és hatékony megvalósításáért. 

Manager döntései

Ez folyamatos és gyors információgyűjtést, elemzést, tervezést, irányítást és ellenőrzést igényel. Állandóan döntési helyzetben vagy és folyamatosan felelősséget vállalsz. Az, hogy adott döntés helyes volt-e vagy hibás, gyakran hetek, hónapok múlva derül ki, s a következmény széleskörű és nyilvános. Mindez állandó készültségi állapottal és nagy belső feszültséggel jár. Egy idő múlva a feszült állapot veszélyesen megszokottá válik.

Manager állandó készenlétben

A készenléti állapot folyamatossá válik, nem korlátozódik a hivatalos munkaidőre, a problémák, feladatok újra és újra történő végiggondolása révén állandósul. A szabadidő is bevonódik a munkába, üzleti vacsorák, “kapcsolat-építő” teniszmérkőzések formájában.

Manager feszültsége

A hazavitt munka és feszültség, a kevés szabadidő sokszor a családi kapcsolatok megromlásához vagy szakításhoz vezet, mely további feszültségek forrása, és “menekülésként” további munkára sarkall. Lazítani már nem tudsz.

Manager betegség

A tartós készenléti állapotban az idegrendszer folyamatosan fokozottan működik, mely először még visszafordítható, később visszafordíthatatlan károsodást okoz a szervezetben és kialakul valamelyik manager betegség > > !

(*) Manager = vezető, menedzser, management